joi, 17 mai 2007

Desfasurarea primului razboi mondial



Voi relua discutia de la participarea tarii noastre la primul razboi mondial.
Ca si in alte situatii din decursul istoriei, liderii politici de la inceputul secolului al XX- lea, pusi in fata iminentei razboiului, au adoptat neutralitatea. Carol I si-ar fi dorit sa participe la conflagratia moniala inca din anul 1914 cand, la intrunirea Consiliului de Coroana, de pe 3 august, isi manifesta simpatia pentru Puterile Centrale, intre care se afla si Germania, aducand in discutie si tratatul pe care il semnase in 1883. Insa nu obtine sprijinul politicienilor, care opteaza pentru o " expectativa armata." Chiar daca la 27 septembrie 1914 Carol I moare, aceasta situatie nu se va schimba.
Abia in luna august a anului 1916, Romania se hotaraste, in sfarsit, in ce tabara va lupta: Antanta, pentru a elibera Transilvania si nordul Bucovinei de sub stapanirea autro- ungara. Lupta romanilor se cerea sustinuta insa si de aliatii nostri rusi, care au refuzat sa ne acorde ajutor. In aceste conditii, teritoriul tarii, in afara de Moldova, este ocupat, iar administratia Romaniei se retrage la Iasi. In cele din urma, rusii au fost obligati sa trimita intariri masive pe frontul romanesc, pentru a se evita o invazie germana in sudul Rusiei. Dupa mai multe lupte de mica amploare, armata germana a fost oprita din avansare, la mijlocul lunii ianuarie a anului 1917.
Pe parcursul anului 1917, armata romana, sustinuta de cea rusa, participa la obtinerea victoriilor de la Marasti, Marasesti si Oituz. Imperiul Tarist incepe insa sa fie zdruncinat de lupte politice interne si de un razboi civil, ce aveau sa conduca la instaurarea regimului bolsevic. Revolutia din octombrie, cum este cunoscuta, si preluarea conducerii Imperiului Rus de catre bolsevici, pe 7 noiembrie 1917, ne-au scos principalul aliat din razboi. Rusii au incheiat pace separata cu Puterile Centrale, pe 3 martie 1918, la Brest- Litovsk. Romania, ramasa singura, nu a avut alta alternativa decat sa iasa si ea din razboi si sa incheie pacea, la Bucuresti.
Insa, dupa ofensiva de la Salonic, prin care Bulgaria a fost scoasa din razboi, tara noastra a reintrat in razboi, pe 10 noiembrie 1918, cu o zi inainte de semnarea armistitiului de incheiere a primului razboi mondial, in padurea Compiegne. Asadar, sfarsitul razboiului ne-a gasit in tabara invingatorilor, ceea ce a facut posibila Marea Unire.

Niciun comentariu: